Startsida
Om denna site
Årsmöten -2009
Årsmöten 2010-12
Årsmöten 2013-15
Stadgar
Kom i håg
Historier
Aktiviteter
Meddelanden
MHRF
Fordon
Köp/Sälj
Resor
Nostalgi
Litteratur
Medlemmar
Gammal reklam
MHRF

Sida speciellt om MHRF-försäkringen.  Uppdaterad 2017-05-06

Vi är medlemmar i Motorhistoriska Riksförbundet MHRF

Den 15 november 2010 var Leif, Vide, Håkan "Koppis" och Sölve inne för en genomgång i Kalmar. Tillsammans med flera besiktningsmän och försäkringsansvariga från närliggande föreningar fick vi fyra som "nybörjare" en genomgång som var viktig.

Viktigt om försäkringar:

Eftersom vi är anslutna till MHRF har vi möjlighet att nyttja deras förmånliga försäkringar.

Vill du veta villkoren och premiekostnad kan du gå in på www.mhrf.se. Där finns alltid aktuell information. Du kan eventuellt Där finns även uppgifter om vår klubbs funktionärer.
En del förändringar sker förtlöpande, man bör läsa på www.mhrf.se  för att vara aktuell.
Läs och ladda hem ansökningsblankett eller helst fyll i den direkt på hemsidan.
Har du inte tillgång till internet, kontakta då någon av ovanstående.

Vi har nu egna besiktningsmän som med visst samarbete skall försöka klara jobbet så bra det går. Dock finns så många varianter på fordon och dess utrustning så ingen kan veta allt. Det gäller för fordonsägaren att vara seriös, det är ju som regel han som vet mest om sitt fordon.
Att vi som besiktningsmän godkänner ett fordon betyder inte att allt är ok. MHRF kollar uppgifter och foton och avgör om försäkringen skall godkännas.
 

För mopedägare!
Även här finns en del förändringar. Gå in på
MHRF hemsida för att få senaste uppgifterna.

 

MHRF-FÖRSÄKRINGEN ägs och drivs sedan 1975 av de 152 klubbarna inom MHRF i samarbete med Folksam och har idag drygt 30.000 försäkringar. Ägaren måste vara ansluten till en av dessa klubbar och varit medlem minst 1 år.

Det går nu att försäkra alltfler fordon på olika sätt. Läs på MHRF hemsida.
 

Från: www.mhrf.se/e10

Teknisk artikel om bränsle

Bränsle 95 oktan E10

Det skrivs en hel del om E10 både i Sverige och internationellt. Det politiska skälet till en större inblandning av etanol i bensinen är miljöaspekten och syftar till minskade koldioxidutsläpp. MHRF konstaterar att ju högre inblandning desto större konsekvens får det på många av de historiska fordonen. Att Sverige kommer att införa E10, som redan finns i t.ex. Tyskland, Frankrike och Finland beror på EU-parlamentets och rådets direktiv 2009/28/EG av den 23 april 2009 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.

Förbrukning/Miljön
En högre inblandning av etanol i bensinen innebär lägre energiinnehåll vilket i sin tur innebär högre förbrukning. Det innebär att vi kommer få tanka lite oftare. Tanken är att den högre inblandningen av etanol i E10-bränslet ska minska koldioxidutsläppet.
Konsekvens historiska fordon

1) På moderna fordon med lambda och styrcensorer innebär det endast en ökad bränsleförbrukning vid konstant luftförhållande då energivärdet i E10 är lägre vilket resulterar i högre bränsleförbrukning med uppskattningsvis 4-5% vid jämförelse mellan E10 och bränsle utan inblandning. Då vi redan idag på 95 oktan har 5 procents inblandning blir ökning ca 2,5%

2) På äldre fordon med ointelligenta system så blir bränsleblandningen magrare vilket kan leda till sämre kylning och höjd temperatur i motorn. Körbarheten kan påverkas med misständningar och att fordonet blir svårstartat framförallt vid lägre temperaturer. Vid belastning ökar risken för spikning, p.g.a den magrare bränsleblandningen. Normalt har dessa förhållanden inga eller ringa inverkan på det enskilda fordonet då det oftast kör på sommaren med lågt varvtal och ringa belastning.

3) Materialen i de äldre fordonen är inte konstruerade för dagens och kommande bensininblandningar. Det rör sig om membranen i bränslepumpar, bränsleslangar och packningar. Dessa kan helt enkelt komma att lösas upp. Det kan medföra en ökad risk för brand.

4) I fordon som står länge med "gammal" bensin ökar problemet då E10 binder mer vatten Detta kan leda till att fordonet blir svårt att starta och korrosion på aluminiumdetaljer.

5) Körbarheten kan påverkas, gummiprodukter lösas upp och att ägaren får räkna med ökade kostnader om inte annat för att bränslekonsumtionen ökar

6) Ökad risk för brand.
Åtgärder att vidta för fordonsägaren

1) Kontrollera regelbundet gummisdetaljerna. Byt i förebyggande syfte

2) Bestycka om förgasaren för att möta det lägre energivärdet och den ökade bränsleförbrukningen så att rätt bränsle luft förhållande består

3) Undvik alla typer av Hokus Pokus och undermedel.
Alternativet 98 oktan E5

98 oktan kommer att finnas kvar. Här kan etanolblandningen uppgå till som mest fem procent. Det är en mix som de flesta fordon ska klara och den lösning som många i Finland uppenbarligen valt. I Finlands anses bilpark vara så gammal att bensin som innehåller max. 5 volymprocent etanol ska finnas tillgänglig många år framöver. Den dras inte bort från marknaden år 2013 trots att sådana uppgifter förekommit. I Finland har försäljningen av den 98-oktaniga fyrdubblats sedan årsskiftet, från ca 7% till 27% av bensinhandeln.
Diesel

Även dieselbränslet berörs och från och med 1 maj tillåts att blanda in upp till sju procent av biobränslet FAME (Fatty Acid Methyl Ester, till exempel RME). Bil Sweden bedömer att alla dieselpersonbilar klarar denna inblandning.
Info från Bilsweden

Bil Sweden har sammanställt en lista över de bilmodeller som klarar av att köras på E10-bränslet utan risk för skador. Den avser givetvis modernare fordon. Bland nyare bilmodeller är täckningen god och Bil Sweden uppger själva att listan omfattar 99 procent av alla de nya bilar som säljs i Sverige. Däremot kan äldre modeller saknas och då är det bilhandlaren eller generalagenten som ska svara på vad som gäller

Du hittar listan på http://www.bilsweden.se/web/Dramatisk_sankning_av_koldioxidutslappen_fran_bilar_1.aspx
Om motorcyklar

Motsvarande information föreligger inte idag samlat på mc sidan. I dags läget är det en tillverkare som lämnat motsvarande uppgifter.
Vad säger petroleumbranschen?

Svenska Petroleuminstitutets VD Ulf Svahn dementerar uppgifterna från Bil Sweden om att E10 skulle införas redan från den 1 maj i år. Till att börja med krävs det ett riksdagsbeslut om att införa E10 och något sådant har ännu inte tagits. Att få klarlagt vilka bilmotorer som klarar E10 är naturligtvis en viktig pusselbit inför lanseringen av E10, säger Ulf Svahn. Men det är bränslebolagen som bestämmer när detta kan ske och det kommer inte att bli den 1:a maj.

Jan Tägt, Generalsekreterare MHRF
 

[Startsida]

Påminnelse om Bilsport & Performance Custom Motor Show på Elmia 2013

Påskhelgen 2013 medverkar Motorhistoriska Riksförbundet återigen på Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping.

Motorhistoriska Riksförbundet och våra medlemsklubbar finns med som viktiga aktörer i den så kallade Nostalgia-hallen för historiska fordon. Målsättningen är att skapa en mötesplats för föreningar, museer, handel och hantverk över generationsgränserna.

Temat i Nostalgia-hallen 2013 är historiska fordon som modifierats under sin bruksperiod. Exempelvis var det under 1930-talet inte ovanligt att man monterade toppventiler på sin A-Ford. Vi räknar också med fordon som byggts om för att kunna användas för ett annat ändamål än det ursprungliga. Eller varför inte en klassisk caféracer med en Triumphmotor i en Nortonram? En idé som vi jobbar med är att ställa historiska originalfordon bredvid modifierade av samma modell. Vi jobbar också på en utställning om EPA-traktorernas utveckling. Det finns mycket som passar in på årets tema, så tveka inte att höra av er om ni har idéer och fordon som skulle kunna vara aktuella.

Som fordonsägare kan man intresseanmäla sitt historiska fordon till Nostalgia-hallen 2013. Även klubbar kan delta med en monter och visa upp sin verksamhet. Kontakta gärna Motorhistoriska Riksförbundets kansli för mer information. Som läget är nu har redan flera klubbar anmält intresse att delta med en egen monter.

Tillsammans med arrangören jobbar vi också på att öka antalet utställare inom hantverk. Har ni tips på företag inom gjutning, karosseri, gummi, krom, klädsel eller annat tar kansliet tacksamt emot tips.

Motorhistoriska Dagen 6 juni kommer i år att få en egen monter på Elmia. Här vill vi bland annat visa på den mångfald av evenemang som har genomförts under åren med hjälp av bilder, men också film. Tyvärr har kansliet inte så många filmer i arkivet, men vi tror att det finns mycket ut hos klubbarna. Har ni filmat något av era evenemang den 6 juni och kan tänka er att dela med er av materialet? Hör då gärna av er till kansliet!

Mer information hittar du på MHRF.se hemsida