Startsida
Om denna site
Årsmöten -2009
Årsmöten 2010-
Stadgar
Kom i håg
Historier
Aktiviteter
Frågor
Meddelanden
MHRF
Fordon
Köp/Sälj
Resor
Nostalgi
Litteratur
Medlemmar
Gammal reklam
2009-2

Sidan om 2009 börjar bli lite för lång och därmed "trögladdad". Fortsätter därför på denna sida. 

Vägarna var delvis lite blöta så det blev lite krysande mellan vattenpussarna. Det kom inget regn så resan var angenäm ända fram till hembygdföreningens kaffestuga mitt i Långasjö.

Vi satt ihop ett långbord men hann aldrig sätta oss, det började regna. Det fanns plats inomhus och där blev vi sittande gott och väl en timma. Personalen fick jobb med att grädda våfflor, två var ville vi ha och några t.o.m tre stycken. Det smakade bra och alla trivdes.

Tisdagsrundorna fortsäter- fortfarande med nästan bara mopedister. Denna kväll var lite osäker vad det gällde vädret. Det förekom regnskurar mellan solskenet. Överraskande nog var vi 9 moppar och en bil som ställde upp trots allt. Bilen, det var Vide som "fegade" och nu fick agera följebil när vi tappra gav oss iväg på småvägar med målet Långasjö.

Klart för hemfärd. Det hade lättat upp och vi fortsatte att köra småvägar hem, denna tur blötare och delvis leriga. Det blir för oss alla att ta fram tvättsvamp och vatten. Nu ser vr fram emot nästa tisdag - fler är välkomna!

Text Sölve, foton Sölve och Conny

Den "nya" bygdegården har fått en stil som skall påminna om den som på samma plats brann ner för några år sedan

Långasjö Bygdegård firade 70 år.
Några av oss var där under eftermiddan och visade våra åkdon.

Den 25 augusti var vi ett blandat gäng som körde en sväng...

Stort och smått. Lars Petersson´s fina Cheva, motorcyklar från 40 och 60-talen och mopeder av blandade årgångar.

Samlat gäng avnjuter medhavd fika. Mopederna körde en kortare sträcka över Moshult medan de snabbare fordonen tog vägar via Rävemåla, Älmeboda för att komma till campingen i Skruv.
Mats fångade både oss och våra fordon med sin kamera.

5 september åkte tio "Motorveteraner" till höstmarknaden i Degerberga

Klockan sex på lördagsmorgonen möttes vi upp vid Vulkan. Olle körde sin Kia och Jan-Erik med sin "Folkabuss". Färden gick via Tingsryd och förbi Valje till ett ställe jag inte kommer ihåg namnet på. Där fanns en nerlagd mack, minilivs och café  med namnet "Madastället". Det känns lite vemodigt att se hur sådana här saker försvinner.

Helt tomt, delvis sönderslagit och övergivet. Med oss på plats med fika blev det i alla fall en halvtimma med liv och rörelse på "Madasället"

Nästa gång kanske allt är borta...
 

Det låg lite hotande regnmoln över marknadsplatsen i Degerberga. Det var många knallar och besökare på plats redan halv nio på morgonen...

Stånd i många rader, här finns det mesta - allt från nya gejer till sådant som man tycker bättre passar bland skroten. Man måste gå ett par omgångar för att inte missa något. Vi vandrade omkring nästan fyra timmar.

Det finns olika saker att vila ögonen på. Denna Morris Minor med bagage var ögongodis för mej.

Hemvägen gick via Biltema i Kristianstad!. Där finns ju bara nya prylar men de flesta av oss hade handlat några saker. "Koppis" var behängd med tre cykeldäck som exempel. Själv köpte jag en trädgårdsbelysning - så allt i huvudet är inte motorfordon.

En annan gammal maskin gjorde sej också hörd strax intill. Här fick vi se tillverkning av takspån. För mej var det faktiskt första gången...

Vi stannade till i Rävemåla vid hembygdsgården. De hade visning och körde ett par gamla maskiner. Bland annat denna tändkulemotor stog och tuffade och rök. De både luktar och låter "gott".

Det var hög tid för fika. Damerna i sina fina hembygdsdräkter bakade våfflor och bryggde kaffe. Att sitta och prata samtidigt som en frasig våffla får passera gomen är en del av livets goda.
Det hade varit en fin resa och vi som fick åka tackar Olle och Jan-Erik för att de ställde upp och körde. Nu längtar vi redan efter nästa tur..
.

Bilder och text av Sölve

16 oktober: Den sista (?) mopperundan för säsongen.

Kvällarna börjar bli både mörka och svala, men denna tisdag var det i alla fall sol och skaplig temperatur. Aviserat klockan 17 körde Vide, Janne och Sölve en sväng. Med kaffetermos och fika i väskorna körde vi över Åleberg till Johansfors Glasbruk där vi fikade och pratade. Solen hade redan gömt sej bakom träden, det blev till att sitta i skuggan 

Vi hade klätt på oss lite extra för att inte frysa. Janne hade fått ordning på förgasaren till sin NSU-motor så tempot blev skapligt på småvägarna.
Naturen är mycket vacker med alla sina färger när solens strålar leker mellan träden. Med moppe har man lite extra tid att njuta av utsikten från hjälmen.
Om det skulle bli ytterligare en hyfsad tisdagskväll ses vi kanske klockan 17 vid Amigo?
 

Text och foto: Sölve

Höstresan gick till Motala den 24 oktober

Vi var  28 motorveteraner som gled iväg med sikte på Motala. Allt gick bra tills bussens tryckindikeringslampor började lysa rött. Efter diverse telefonsamtal bestämdes att en annan buss skulle komma från Vetlanda eller i närheten. Vi satt kvar i den strandade bussen och väntade gott och väl en timma innan vi fick byta. Chauffören, vår egen Bill, fick nu prova på en Volvo som han inte var särskilt van att köra. Han hade lite besvärligt med växellådan som rasslade när han växlade. Han vande sej och vi kom fram till Motala Motormuseum bara några minuter efter att de öppnat.

Vide och Evald ser ut att trivas

Nu hade vi till halv tre att gå runt och titta på alla grejer som finns där inne - och det är inte lite. Grejerna håller bra klass och "upplägget" är bra. Inte bara motorgrejer, där finns också en massa radio, tv, telefoner och annat att vila ögonen på. Med en liten fikastund som paus gick vi en andra runda och tittade. Det verkade som de allra flesta tyckte om museet som bör vara ett av de mest intressanta i vår närhet.

Fyra man poserar bakom en Bernhardmotor (den gröna) och framför flera olika mopedmotorer.

Ungefär en likadan brandbil hade vi i Emmaboda på den tiden Ragnar Karlsson var brandchef. Denna var utställd på den tillbyggda delen av muséet

Lasse "gullar" med växeltelefonissan. Det var som sagt inte bara motorgrejer.

En B:S:A. personbil

B.S.A Sports Coupé 1937
Motor 1200 ccm, 32 hkr, toppfart cirka 100 km/tim.

Birmingham Small Arms Co. Vapenfabrik i england som grundades 1907. Den berömda vapenfabrikens bilar kom tre år före motorcyklarna. Efter att dom första åren ha producerat egna bilmodeller köpte man engelska Daimler 1910. En mängd olika modeller och motortyper såg dagens ljus under ett flertal år.

På motorcykelmässan 1929 ställde B.S.A fabriken ut en genialisk framhjulsdriven 3-hjuling. Den hade komplett elektrisk utrustning, bromsar på alla hjulen och individuell fjädring. Motorn var en 2-cylindrig Hotchkiss, utvecklad och tillverkad av fabriken.
Senare kom även en vattenkyld motor med fyra cylindrar. Även fyrhjuliga bilar tillverkades under samma period. Även Lanchester-namnet dyker upp under fabrikens biltillverkningstid. B.S.A. Scout kom år 1935 och hade då en fyrcylindrig motor på 1075 ccm och var framhjulsdriven.
Biltillverkningen upphörde 1939.

Hemfärden i lånebussen gick en extrarunda till Sävsjö där vi fick invänta en Dacke-buss. Den befann sej i Nybro-trakten innan vi kommit till terminalen i Sävsjö. Det blev en dryg väntan i de något trånga och ej så fräscha utrymmen som fanns där. Men de flesta tog det med ro, det var nog ingen som var i tidsnöd.
Efter ungefär en och en halv timmas väntan kom den efterlängtade bussen. Nu fick Bill vara passagerare och kunde gå runt och prata med oss andra.
Ungefär halv åtta var vi lyckligt hemma igen. Vädret hade under hela dagen varit mulet med duggregn och ungefär fem grader. Trots bussmalören, som ingen rår för, verkade alla nöjda med resan.